Palvelut

Hoidamme koirien, kissojen, kanien ja pienten jyrsijöiden sairauksia sekä huolehdimme perusterveydenhuollosta ja Kennelliiton virallisista tutkimuksista. Kissojen erityistarpeet on pyritty huomioimaan uusissa tiloissamme.

Perustason eläinlääkinnän lisäksi meillä on erikoisosaamista sisätauteihin, kissojen sairauksiin, laajoihin vatsaontelon ja sydämen ultraäänitutkimuksiin, kirurgiaan, hammashoitoihin sekä akupunktioon. Teemme myös Kennelliiton virallisia tutkimuksia.

Klinikkamme palvelee myös, kun on aika luopua lemmikistä. Jos lemmikin hautaaminen ei ole mahdollista, järjestämme lemmikin tuhkauksen Eläintuhkaamo Komerin Karvatassut kautta. Halutessanne lemmikin tuhkan saa takaisin uurnassa (yksilötuhkaus).


Akupunktio

Akupunktio on ikivanha kiinalainen hoitomuoto. Länsimaissa sitä on alettu käyttää 1970-luvulta lähtien; Suomessa Kela korvaa lääkärien antaman akupunktiohoidon ihmisille. Akupunktiota voi käyttää mm. koirien ja kissojen tuki- ja liikuntaelinten sairauksien, neurologisten ongelmien sekä immunologisten ongelmien hoidossa. Lemmikkien vakuutukset korvaavat myös pääsääntöisesti eläinlääkärin antaman akupunktiohoidon.

Akupunktiohoidossa potilaaseen laitetaan 2–20 ohutta neulaa. Suurin osa koirista ja kissoista ei reagoi niiden laittamiseen mitenkään. Neuloja pidetään paikoillaan 20–40 minuuttia. Akupunktiota annetaan tapauskohtaisesti 3–5 kertaa 5–7 pv:n välein. Potilaan hoitovasteen mukaan määritetään jatkohoito. Akupunktiota ei voida käyttää, jos potilaalla on kortisonilääkitys tai pahanlaatuisia kasvaimia.

Valikoiduille kroonisesta kivusta kärsiville yksilöille, jotka hyötyvät akupunktiosta, voidaan asettaa akupunktiopisteisiin kultahiput. Tällöin vaikutus kestää vuosia.

Klinikallamme akupunktiota antaa eläinlääkäri Pauliina Meri.


Laserterapia

Kaarinan Eläinlääkäriasemalla käytetään IV-luokan terapialaseria (K-Laser).
Laserterapiassa käytetään 650–1100 nm aallonpituuksia, jotka ovat punaista tai lähellä punaista olevaa valoa. Näillä aallonpituuksilla on biofysiologisia, terapeuttisia vaikutuksia. Laser nopeuttaa vaurioituneen kudoksen ja tulehdusten paranemista lisäämällä verenkiertoa, nopeuttamalla aineenvaihduntaa ja vähentämällä turvotusta.
Laser lievittää myös kipua.

Laseria käytetään mm. seuraavien tilojen hoidossa:

  • Pehmytkudosvauriot: ruhjeet, jännevammat, lihasrevähtymät, turvotukset

  • Leikkaushaavojen, palovammojen ja arpien hoito

  • Erilaisten tulehdusten lievitys esim. krooniset korvatulehdukset, anaalirauhasten tulehdukset, huonosti paranevat ihottumat

  • Nivelrikko, nivelkipu

  • Selkäkipu

Hoitoja annetaa useita kertoja riippuen vaivan laadusta ja ne kestävät noin 5–15 minuuttia kerrallaan. Hoitoja annetaan yleensä muutaman päivän välein noin 3–8 kertaa.

Laitevalmistajan sivut (englanniksi) >>


Hammashoito

Palveluihimme kuuluvat hammaskiven poisto, hampaiston röntgenkuvaukset sekä maitohampaiden että pysyvien hampaiden poistot. Käytämme hammastoimenpiteissämme hammasröntgenlaitteistoa ja porayksikköä. Lisäksi käytössämme on uusimmat anestesialaitteet. Ennen rauhoitusta eläimen tulee olla vähintään 8 tuntia syömättä (vettä vapaasti).

Klinikallamme perushammashoitoa tekevät kaikki eläinlääkärimme. Laajempia hammastoimenpiteitä kuten röntgenkuvauksia ja kirurgisia poistoja porayksiköllä tekevät eläinlääkäreistämme Milla Männistö, Anni Tyni, Mimma Aromaa ja Pauliina Meri.


Laboratorio

Klinikallamme on oma laboratorio, jossa on mahdollista suorittaa yleisimpiä veri- ja virtsanäytetutkimuksia sekä tutkia mm. iho- ja korvanäytteitä. Tarvittaessa näytteitä lähetetään joko koti- tai ulkomaisiin laboratorioihin.

Verinäytteet
Ennen verinäytteen ottoa tulisi eläimen olla syömättä vähintään 12 tuntia. Vettä saa antaa vapaasti. Jos kyseessä on jonkin sairauden tai lääkinnän kontrolli, varmista klinikalta paras aika näytteen ottoon.

Virtsanäytteet
Varmista aikaa varatessasi onko lemmikkisi hyvä pitää virtsaamatta ennen käyntiä vai onko virtsanäyte hyvä ottaa etukäteen.

Virtsanäyte olisi hyvä ottaa keskivirtsasta, jos mahdollista. Näyte otetaan mahdollisimman puhtaaseen astiaan esim. lasi- tai muovipurkki. Näyte tulisi mielellään tutkia heti sen ottamisen jälkeen. Tämä koskee erityisesti virtsakiteitä. Virtsakiteitä tutkittaessa näytteen olla korkeintaan 2 tuntia vanha klinikalle tullessa. Näytteen voi ottaa myös klinikalla pihalla (voitte hakea sisältä astian näytteen ottoa varten).

Korvanäytteet
Korvia tutkittaessa olisi hyvä, ettei niitä ole puhdistettu ainakaan kahteen päivään ennen näytteen ottoa.

Ulostenäytteet
Tavallisimpiin ulosteesta tehtäviin tutkimuksiin tarvitaan pieni määrä (teelusikallinen) ulostetta kolmelta perättäiseltä päivältä. Näytteet saa laittaa samaan astiaan. Näytettä säilytetään jääkaapissa.

Ihonäytteet
Ihoa ei kannata pestä/puhdistaa ennen näytteen ottoa.


Röntgenkuvaus

Klinikallamme suoritetaan röntgenkuvauksia päivittäin. Yksittäiset röntgensäteilylle altistumiset ovat ihmiselle käytännössä vaarattomia, mutta jatkuvan altistumisen ehkäisemiseksi henkilökuntamme ei osallistu kuvauksessa eläinten kiinnipitämiseen.

Painoraja Kennelliiton virallisiin röntgenkuvauksiin on 40kg.

Jos lemmikillenne suoritetaan röntgentutkimus, on mukana oltava 1–2 henkilöä pitämässä eläintä paikallaan kuvauksen aikana. Mikäli eläin on liian levoton tai ette halua osallistua kuvaukseen, on eläin rauhoitettava kuvausta varten.


Rokotukset

Rokotussuositukset ovat muuttuneet 1.6.2023. Suurin muutos on, että Suomen Kennelliiton tapahtumissa noudatettavat rokotusmääräykset ovat nyt rokotteiden valmisteyhteenvedon mukaiset. Tämä tarkoittaa, että tarvittavien tehosterokotusten määrä ja antoajankohta riippuu rokotevalmisteesta. Eläinlääkärin tulee edelleen merkitä rokotustodistukseen myös rokotteen voimassaoloaika, tätä tietoa kannattaa nyt erityisesti seurata.

On muistettava, että uudet rokotusmääräykset koskevat vain Suomea. Muissa maissa on hyvin erilaiset vaatimukset, ja on aina omistajan vastuulla selvittää, että ulkomaille matkustavan koiran rokotukset täyttävät kohdemaan maahantulo- ja / tai kilpailuihin / näyttelyihin osallistumisen vaatimukset. Myöskin uusi rokotussuositus on ns. vähimmäisvaatimus, joka eläimellä tulisi olla.

Meillä on koirille käytössä kahden eri valmistajan rokotteita ja kissoille yhden. Alla näet rokotevalmistajan suositukset rokotusajankohdiksi:

Nobivac DHPPI (koira)

Perusrokotus

1.      8vko+12vko (6vko + 8vko + 12vko jos tautipaine, maternaaliset vasta-aineet voivat vielä haitata) TAI

2.      12vko tai vanhempi (tällöin yksi rokote riittää)

tehoste ->  3 vuoden iässä, sitten uusinnat 3v välein (voi antaa myös 1 vuotiaana)

Nobivac Rabies (koira)

Aikaisintaan 12vko iässä (immuniteetti 30vrk)

        tehoste -> 1 vuotiaana, sitten uusinnat 3v välein 

Versican Plus DHPPI (koira)

Perusrokotus

1.      vähintään 6vko + 3-4vko kuluttua (Rabies 12vko) TAI

2.      8-9vko iässä  + 3-4vko kuluttua DHPPI + Rabies (vähintään 12vko)

        tehoste -> 3 v välein

Versiguard Rabies (koira)

Perusrokotus 12 vko ( immuniteetti 21vrk)

         tehoste -> 3 v välein  

Purevax RCP (kissa)

Perusrokotus 8 vko iästä eteenpäin (immuniteetti 1 vko)

            tehoste -> 1 v kuluttua, tämän jälkeen 3v välein 

Purevax Rabies (kissa)

Perusrokotus 12 vko (immuniteetti 4 vko)

             tehoste -> 1 v kuluttua, tämän jälkeen 3v välein

Koiran rokotussuositukset Eviran sivuilla >>
Kissan rokotussuositukset Eviran sivuilla >>
Kissaliiton rokotussuositukset >>


Sisätaudit

Panostamme klinikallamme eläinlääkärien jatkuvaan koulutukseen muun muassa pieneläinten sisätautien osalta.

Laboratoriotutkimusten lisäksi olennaisessa osassa diagnostiikkaa ovat eri kuvantamismenetelmät kuten ultraääni ja röntgen.

Haluamme varmistaa, että omistaja kokee saavansa tarvittavat neuvot ja tuen esimerkiksi parantumattomasti sairaan lemmikin hoidossa ja sairauden kontrolloinnissa.

Klinikallamme eläinlääkärit Anna Kúrten, Mimma Aromaa ja Iida Niinikoski ovat erityisesti suuntautuneet sisätautipotilaiden hoitoon. Eläinlääkäri Iida Niinikoski on erityisesti kiinnostunut rescue-eläinten terveydenhuollosta ja kissojen sairauksista. Eläinlääkäri Mimma Aromaa tekee sydämen ja laajoja vatsaontelon ultraäänitutkimuksia.


Kirurgia

Klinikallamme on nykyaikainen nukutusvalvonta- ja inhalaatioanestesialaitteisto. Teemme mm. vatsaontelokirurgiaa ja ihon, silmän sekä korvan operaatioita. Yleisimpiä leikkauksia ovat sterilaatiot (kohdun ja munasarjojen poisto), kastraatiot (kivesten poisto) ja kasvainten poistot. Klinikallamme on myös erityisosaamista pehmytosakirurgiasta.

Tavanomaisimmissa leikkauksissa eläimen tulee olla ennen leikkausta vähintään 10 tuntia syömättä (vettä vapaasti). Koira on hyvä kävelyttää juuri ennen klinikalle tuloa, jotta se on tehnyt tarpeensa ennen leikkausta. Tarvittaessa lemmikki on hyvä pestä edellisenä päivänä. Kovin hiekkainen tai kurainen turkki hankaloittaa leikkausalueen puhdistusta ja lisää haavatulehduksen riskiä.

Klinikallamme perustason kirurgiaa tekevät kaikki eläinlääkärimme. Erityisosaamista pehmytosakirurgiasta löytyy klinikallamme eläinlääkäri Milla Männistöltä, Mimma Aromaalta ja Pauliina Meriltä.



Iho-, korva- ja silmäsairaudet

Klinikallamme hoidetaan päivittäin pieneläinten iho-, korva- ja silmäsairauksia. Tarvittaessa potilaat ohjataan jatkohoitoon alan erikoiseläinlääkärille.


Ultraäänitutkimukset

Klinikallamme on käytössä sydämien ja laajoihin vatsaontelon ultraäänitutkimuksiin soveltuva laitteisto. Tiineysultraäänitutkimus suoritetaan n. 28 vuorokautta oletetun astutuksen jälkeen. Laajoissa vatsaontelon ultraäänitutkimuksissa noin 12 tunnin paasto on suositeltavaa. Virtsateiden tutkimista varten on potilas hyvä pitää virtsaamatta muutaman tunnin ajan.

Erityisosaamista ultraäänitutkimuksista löytyy klinikallamme eläinlääkäri Mimma Aromaalta.


Viralliset tutkimukset

Teemme virallisia polvitutkimuksia, sydänkuunteluita, lyhytkuonoisten koirien kävelytestejä sekä kyynär-, lonkka- ja selkäröntgenkuvauksia.

Virallisia polvitarkastuksia tekevät eläinlääkärimme Anna Kúrten,

Tutustu tutkimuksiin Kennelliiton sivuilla >>

Sivuilta löydät myös rotukohtaiset erityisohjeet.